Gruppträning

Att träna generellt är något alla borde göra i den mån de är kapabla för att det är bra för kroppen rent fysiskt men även psykiskt. För att förhöja den psykiska delen är det väldigt bra att träna med andra så att man får in även den sociala aspekten i det hela. Det är faktiskt bra för hjärnan att träna med andra för att du då kombinerar fysisk aktivitet med sociala interaktioner. Det finns många olika former av gruppträning och det finns något för alla. En viktig del i att träna är att hitta något som just du tycker är roligt och som du känner ger dig något. Du ska känna att du vill träna och ofta är känslan av att du uppnått något, som kommer efter träningspasset, den bästa.

Gruppträning på gym

Många gym runt om i världen har stora träningslokaler där de några gånger i veckan kör gruppträning. Det går då oftast ut på att en eller flera instruktörer lär ut eller leder olika små kurser eller träningsformer för att det ska bli roligare och lättare att träna. Det kan vara väldigt svårt att veta vad man ska göra eller hur man ska träna rätt på ett gym och genom gruppträning får du vägledning genom hela passet eftersom instruktören visar exakt vad du ska göra och hur. Det är även en bra plats att träffa nya vänner som också är intresserade av samma träningsform. Du kan även ta med en eller flera vänner som du känner sedan innan. Vilken sorts gruppträning du vill ägna dig åt är helt upp till dig. De flesta gym har zumba, spinning, yoga och många fler. Många av dem går ut på att träna kondition på ett roligt sätt och då ofta i form av dans på olika sätt, vilket även det är väldigt bra träning för hjärnan då du ibland kan behöva komma ihåg stegen samtidigt som det är kul.

Gruppträning utomhus

Om du föredrar att träna utomhus kan du söka dig till olika – eller löpgrupper som träffas då och då och helt enkelt springer eller joggar tillsammans. Du blir då ofta indelad i en grupp som har liknande fysisk förmåga som du själv så att du inte behöver känna att du är bättre eller sämre än någon annan utan kan istället njuta av att vara ute och röra på dig. Det finns även grupper som ägnar sig åt cirkelfys utomhus, vilket innebär att en eller flera instruktörer leder ett träningspass där ni roterar i en cirkel och hamnar vid olika stationer där ni ska göra olika fysiska aktiviteter. Det kan handla om att hoppa hopprep, lyfta hantlar, göra situps eller kasta medicinbollar. En del av dessa grupper håller till runt utomhusgym om något sådant finns i närheten. Då blir det som att träna på gym men utomhus och tillsammans med andra eftersom ni alla samlats där vid en specifik tid.